![](/media/lib/46/serce-ad7bf52e2d45e458b40bfaf57b9deef8.jpg)
Uszkodzone serce lepiej pracuje na tłuszczach
5 maja 2011, 13:12Wbrew temu, co dotąd powtarzano, wyeliminowanie lub znaczne ograniczenie tłuszczów w diecie chorych z niewydolnością serca wcale nie musi być korzystne. Wyniki studium zespołu z Case Western Reserve University pokazują, że dieta wysokotłuszczowa poprawia działanie mechaniczne serca, czyli jego zdolność pompującą.
![](/media/lib/289/n-1199123443_452860-c2055875674ad808544fe8b6979beb27.jpeg)
Wysokotłuszczowa dieta wpływa na grzyby zamieszkujące jelito
12 października 2017, 10:43Wysokotłuszczowa dieta zmienia grzyby żyjące w jelicie, co może się przyczyniać do rozwoju otyłości.
![](/media/lib/150/n-hamburger-22a8ce1bcea8ab42ccd82d8fb8d64307.jpg)
Wysokotłuszczowa dieta szkodzi młodemu mózgowi (i pamięci)
20 czerwca 2013, 06:41Wysokotłuszczowa dieta w wieku młodzieńczym długotrwale upośledza pamięć i uczenie się.
![](/media/lib/161/n-dieta-srodziemnomorska-5513323c77d140a3afed7b2516f223ea.jpg)
Statyny skuteczniejsze w połączeniu z dietą śródziemnomorską
2 stycznia 2019, 10:55Statyny, leki przeciwmiażdżycowe, są skuteczniejsze w połączeniu z dietą śródziemnomorską.
![Targ z owocami w Barcelonie](/media/lib/8/1179831982_103028-5d65aa215fd2df7f481000ce5b9d9c47.jpeg)
Dostosować dietę do urody organizmu
22 maja 2007, 11:02Aby schudnąć, trzeba się dostosować do urody swojego organizmu, a nie uciekać się do przypadkowo wybranych i często nieskutecznych diet.
![](/media/lib/228/n-suszone-sliwki-63054948d484382e9cfd80c5c0fe77c0.jpg)
Suszone śliwki zmniejszają ryzyko raka jelita grubego
28 września 2015, 06:14Dieta zawierająca suszone śliwki korzystnie wpływa na mikrobiom jelita grubego, zmniejszając w ten sposób ryzyko nowotworu tej części przewodu pokarmowego.
![](/media/lib/536/n-astrocyt-98a4038c513e652c87f4c8c3687ca758.jpg)
Dieta wysokokaloryczna może zmniejszać zdolność mózgu do kontroli ilości przyjmowanych kalorii
26 stycznia 2023, 14:04Badania na szczurach sugerują, że regularnie spożywanie diety wysokotłuszczowej lub wysokokalorycznej zaburza zdolność mózgu do regulowania ilości przyjmowanych kalorii. Naukowcy z Penn State College of Medicine dowodzą, że po krótkoterminowym żywieniu dietą wysokokaloryczną mózg adaptuje się do tej sytuacji i redukuje ilość spożywanego pokarmu, by zrównoważyć liczbę przyjmowanych kalorii. Jednak przy długoterminowym spożywaniu takiej diety mechanizm ten zostaje zaburzony.
![](/media/lib/38/posilek-7f09ef876b2a7d48ea8c0eb499f94667.jpg)
Dieta obniża temperaturę ciała
11 maja 2011, 12:41Uzyskano kolejne dowody na poparcie teorii, że przyjmowanie mniejszej ilości kalorii przedłuża życie. Uczeni z Washington University School of Medicine informują na łamach pisma Aging, że osoby jedzące mniej mają niższą temperaturę ciała.
![](/media/lib/203/n-pizza-0fb13b49faddd88c78d17ac9972bd585.jpg)
Probiotyki zabezpieczą przed depresją, także tą związaną z niezdrową dietą?
27 grudnia 2017, 12:20Pewne bakterie mlekowe chronią przed depresją wywołaną niezdrowym trybem życia.
![](/media/lib/111/n-winogrona-7b9ca9dada895ab2899ad5b9316fc00d.jpg)
Winogronowa ochrona siatkówki
30 maja 2014, 09:18Dieta wzbogacona winogronami chroni strukturę i funkcje siatkówki.